top of page
Szukaj

SERNIK WIEDEŃSKI

  • Dawid Haponiuk
  • 10 wrz 2024
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 11 sie

ree

PRZEPIS:


Ciasto kruche:


🥮 250 g mąki pszennej


🥮 2 łyżki cukru pudru


🥮 2 żółtka


🥮 100 g zimnego masła


<wszystkie składniki szybko zagnieść na kruche ciasto i włożyć do lodówki na 20 minut>



Masa serowa:


🥮 1 kg twarogu (ja użyłam gotowego twarogu z wiaderka firmy Miletto z Netto)


🥮 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej


🥮 1,5 łyżki mąki pszennej


🥮 100 g cukru


🥮 5 jajek


🥮 100 g masła


🥮 skórka otarta z pomarańczy


🥮 sok wyciśnięty z połowy pomarańczy


(najważniejsze aby składniki na masę serową były w temperaturze pokojowej)


🥮 masło utrzeć z cukrem na biały puch, powoli dodawać po jednym jajki dalej ucierając,


🥮 po łyżce dodawać twaróg sernikowy i miksować na najniższych obrotach,


🥮 do masy dodać mąki i miksować do połączenia,


🥮 następnie dodać skórkę i sok pomarańczowy,


🥮 Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem,


🥮 Wyłożyć kruche ciasto i wylać masę serową


(ja podpiekłam 20 minut spód z ciasta kruchego w piekarniku nagrzanym do 180°C i następnie wylałam masę serową na nagrzany spód)


🥮 Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół w temperaturze 150°C przez 90 minut,


🥮 Studzić przy minimalnie uchylonych drzwiach piekarnika.



Ja ozdobiłam sernik, roztopioną gorzka czekoladą ze śmietanką i plastrami pomarańczy 🥰



POWODZENIA




 
 
 

1 komentarz


Wygląda to przepysznie!

Polub
obraz_2024-09-04_132300837.png

Frywolny Apetyt

by Monika "Ziutka"

bottom of page