SERNIK WIEDEŃSKI
- Dawid Haponiuk
- 10 wrz 2024
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 11 sie

PRZEPIS:
Ciasto kruche:
🥮 250 g mąki pszennej
🥮 2 łyżki cukru pudru
🥮 2 żółtka
🥮 100 g zimnego masła
<wszystkie składniki szybko zagnieść na kruche ciasto i włożyć do lodówki na 20 minut>
Masa serowa:
🥮 1 kg twarogu (ja użyłam gotowego twarogu z wiaderka firmy Miletto z Netto)
🥮 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
🥮 1,5 łyżki mąki pszennej
🥮 100 g cukru
🥮 5 jajek
🥮 100 g masła
🥮 skórka otarta z pomarańczy
🥮 sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
(najważniejsze aby składniki na masę serową były w temperaturze pokojowej)
🥮 masło utrzeć z cukrem na biały puch, powoli dodawać po jednym jajki dalej ucierając,
🥮 po łyżce dodawać twaróg sernikowy i miksować na najniższych obrotach,
🥮 do masy dodać mąki i miksować do połączenia,
🥮 następnie dodać skórkę i sok pomarańczowy,
🥮 Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem,
🥮 Wyłożyć kruche ciasto i wylać masę serową
(ja podpiekłam 20 minut spód z ciasta kruchego w piekarniku nagrzanym do 180°C i następnie wylałam masę serową na nagrzany spód)
🥮 Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół w temperaturze 150°C przez 90 minut,
🥮 Studzić przy minimalnie uchylonych drzwiach piekarnika.
Ja ozdobiłam sernik, roztopioną gorzka czekoladą ze śmietanką i plastrami pomarańczy 🥰
POWODZENIA

.png)
Wygląda to przepysznie!